De Ja tegen chronische klachten

,
ja tegen chronische-klachten

In het leven komen we allemaal tegenslagen tegen. Soms zijn deze tegenslagen van tijdelijke aard, maar voor anderen worden ze een constante metgezel in de vorm van chronische klachten of ziekten. Het omarmen van deze uitdagingen kan een ware test zijn. Vanuit een systemische kijk op het leven kunnen we leren hoe we “ja” kunnen zeggen tegen zelfs de meest moeilijke omstandigheden.

Verzet

Leven gaat over het omarmen van alles wat het met zich meebrengt, inclusief de pijn en de tegenslagen. Een ‘nee’ tegen ziekte is eigenlijk een ‘nee’ tegen het leven zelf. Het verzet tegen klachten kost een enorme hoeveelheid energie, een waardevol bezit dat we juist zo hard nodig hebben wanneer we ziek zijn.

Ja tegen ziekte

Wanneer je ‘ja’ zegt tegen ziekte, betekent dit niet dat je je overgeeft aan passiviteit of berusting. Het betekent eerder dat je erkent wat er is, zonder te vechten tegen de realiteit. Het is een daad van zelfcompassie en acceptatie, waarbij je je beperkte energie kunt besteden aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Het aanvaarden van de situatie kan een bevrijdende ervaring zijn. Het stelt je in staat om los te komen van de constante strijd en stress die gepaard gaat met het ontkennen van de realiteit. In plaats daarvan kun je je richten op manieren om je welzijn te bevorderen binnen de grenzen van je omstandigheden.

Moed en veerkracht

Het is belangrijk om te beseffen dat het omarmen van je ziekte geen zwakte is, maar eerder een teken van moed en veerkracht. Het vraagt om zelfcompassie en vriendelijkheid naar jezelf, zelfs op de moeilijkste momenten. Door ‘ja’ te zeggen tegen je klachten, geef je jezelf de ruimte om te groeien en te bloeien, ondanks de uitdagingen die je tegenkomt.

Dus laten we, in plaats van te vechten tegen ziekte, ervoor kiezen om ermee in het reine te komen. Laten we ‘ja’ zeggen tegen alles wat het leven ons te bieden heeft, zelfs als dat betekent dat we leven met pijn en ongemak. Want in die acceptatie vinden we de ware essentie van leven en de mogelijkheid om te gedijen, ongeacht de omstandigheden.

training systemisch begeleiden bij gezondheid en ziekte van de bewustzijnsfabriek

Systemisch begeleiden bij gezondheid en ziekte

Als je klaar bent om je vaardigheden als systemisch begeleider naar een hoger niveau te tillen en een diepgaand begrip te ontwikkelen van het begeleiden bij gezondheid en ziekte, zeg dan ‘Ja’ tegen onze nieuwe 3-daagse training ‘Systemisch begeleiden bij gezondheid en ziekte’. Samen kunnen we een verschil maken in het leven van degenen die worstelen met chronische klachten en hen helpen om een weg te vinden naar acceptatie, welzijn en veerkracht.