Een verjaardag, geboorte, begrafenis of het halen van een examen zijn gebeurtenissen die om een rituele handeling vragen.
Tandenpoetsen, ontbijt klaarmaken en het dagelijkse rondje met de hond zijn ook rituelen.
Als rituelen met intentie en aandacht worden gedaan en in een vorm die past geeft dat kracht en focus. Iedereen kan dan voelen: ‘ja, dit klopt’
In (systemisch) coachen ondersteunt een ritueel de overgang naar een volgende ontwikkelingsfase van je coachee.
We maken een ‘grotere ruimte’ die van betekenis is. Denk aan het werken met een steen, buigen voor de (voor)ouders, een gedicht maken of passende muziek luisteren. Dit zijn metaforen voor levensordeningen die -als ze juist worden uitgevoerd- ‘kloppen’. Ze bevestigen een principe gewoon omdat de ‘dingen’ zo werken. Ons onderbewuste, of ons hart herkent het direct.
De tijd veranderd, er ontstaat een andere sfeer.
Je kunt rituelen toepassen bij het (weer) innemen van je kindplek, werken met thema’s als lot en rouw, angst, transgenerationeel trauma etc.
Ze markeren de overgang van een oude naar een nieuwe situatie.
Dit kan op persoonlijk vlak maar is ook waardevol in organisaties en/of teams. Bijvoorbeeld het verwelkomen van of afscheid nemen van een collega.
Belangrijk als coach is dat je zelf, met hart en ziel, verbonden bent met de rituelen vanuit je eigen familiesysteem en dat het geen gewoonte is geworden. Dan heeft een ritueel ook geen bezieling.
Je moet eerst zelf ‘gereisd’ hebben om een goede gids te kunnen zijn!